Delta Elektro AS

Derfor bør du alltid bruke Boligmappa

Boligmappa er som et samleverk med informasjon om boligen, som arbeid utført av håndverkere og alle eiere boligen din har hatt. Vi anbefaler deg å dokumentere alt arbeid utført på boligen din i Boligmappa, og her kan du lese hvorfor det er så smart.

Mange håndverkere kan ha en tendens til å ville bruke så lite tid på dokumentasjon som mulig, spesielt på små prosjekter - men å ha papirene i orden gir verdi for både bedriften og for kunden. 

Det er her Boligmappa er ekstra verdifull å bruke. Om du bruker Boligmappa får du samlet all dokumentasjon på alle jobber, uansett størrelse - på ett sted. Spør derfor alltid om de dokumenterer i Boligmappa, gjerne før du starter et prosjekt. Da har du full oversikt over hva som er utført i din bolig, nå og i fremtiden.

Dokumentasjonen lagres i hele boligens levetid

I Boligmappa får du samlet all dokumentasjon om boligen digitalt. Den vil ligge lagret her i hele boligens levetid, og når du selger boligen følger dokumentasjonen med til neste eier. 

Dermed slipper du å stresse med at du mangler dokumentasjon på arbeid utført for to år siden, eller at neste boligeier vil ha ettersendt alle papirer på oppussingen du har gjort i boligen.

I Boligmappa lagres også de håndverkerne du har brukt som Boligens Håndverker. Da kan også neste eier enkelt velge en håndverker som allerede kjenner boligen.

«Gode rutiner på dokumentasjon blir viktigere og viktigere – spesielt med den nye avhendingsloven. Gjennom Boligmappa får bedriftene også et symbol på seriøsitet og økt synlighet, noe som fører til økt etterspørsel av nye oppdrag. Boligeier får et oversiktlig register over hva som er utført av tjenester og oppdrag, og det sikres at dokumentasjon er synlig for alle relevante parter gjennom hele boligens levetid», forteller Baard-Espen Hansen, daglig leder i Elkonor.

Orden i papirene skaper trygghet og oversikt

God dokumentasjon er verdipapirer som gir rett til garantier og reklamasjoner. Dokumentasjon på arbeidet, hvilken bedrift som har utført arbeidet, og om det er gjort etter gjeldende regler betrygger både bedriften og boligeier. 

Som håndverker er man pliktig til å levere nødvendig dokumentasjon. Her er noen eksempler på hva du kan få dokumentert, i tillegg til minstekravet:

  • Bilder av ferdig prosjekt – hele rommet eller området du har jobbet med
  • Detaljbilder av rør og elektrisk anlegg
  • Fargekoder på maling eller overflater
  • Detaljert produktinformasjon på alle materialer og produkter (spesielt det man kan bytte ut eller erstatte selv)
  • Instruksjonsmanual eller tips til bruk og vedlikehold

Manglende dokumentasjon kan føre til utbedringer og konflikt

Om du ikke har den nødvendige dokumentasjonen kan du som boligeier ved tilsyn pålegges å utbedre avvik. En takstmann kan i tillegg sette en lavere tilstandsgrad om dokumentasjonen mangler, dette kan du tape mye penger på ved salg av boligen. Dette er faktorer som også kan føre til en konflikt eller forsikringssak mellom håndverker og boligeier. 

«Fjorårets endringer i avhendingsloven gjør det ekstra viktig å ha dokumentasjon på utført håndverkerarbeid. Mangler man dokumentasjon kan takstmannen sette TG3. Det er laveste tilstandsgrad, og tilsvarer egentlig verdiløst. Derfor er dokumentasjon blitt verdipapirer,» forteller Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Mindre ekstraarbeid med digital dokumentasjon

Velger du som boligeier å benytte en håndverker som ikke bruker Boligmappa kan du selv laste opp dokumentasjonen til din boligmappe. El-tilsynet vil da ikke kunne kontrollere den, de er avhengige av at en håndverker har lastet opp dokumentasjonen. 

Om du velger å gå for en håndverker som ikke bruker Boligmappa må du også laste ned informasjonen igjen for overlevering ved tilsyn. 

Mange glemmer å gjøre jobben selv, eller rett og slett ikke orker å gjøre det. Det kan risikere at håndverkeren du benytter må dras inn i prosessen hver gang det skal være tilsyn på boligen, og dette er mye mer tungvint. 

Les mer om Boligmappa: Elkonor dokumenterer i Boligmappa 

Trenger du rådgivning på små eller store jobber?

Vi i Elkonor har 3800 faglærte elektrikere i hele Norge, som gjerne hjelper deg med det du trenger! Send inn en forespørsel, så tar vi kontakt med deg innen kort tid.